Dodaj med priljubljeneE-poštaZemljevid strani SlovenskoEnglish

Sirarna Zadnji Vogel

domov sirarna sobe lokacija galerija vtisi
 
   

Sirarna Zadnji Vogel je majhna sirarna s pestro zgodovino. Planino Zadnji Vogel (ali planino Na Vogli dolini, kot so jo imenovali v tistih časih) je blejski gospod Krištof von Kreyg leta 1530 dal v uporabo bohinjskim kmetom, ki tod pasejo še danes. Nekdaj se je na tem območju paslo tudi do 230 glav molzne in jalove živine, ki so jo na planino navadno prignali na sv. Petra (29. junija), po dveh mesecih pa so jo odgnali nazaj v dolino.

Na začetku 20. stoletja so bohinjski kmetje tu zgradili sirarno z velikim bakrenim kotlom, v katerem so sirili in izdelovali znani bohinjski sir. Sirarna je obratovala do leta 1962, zatem pa je objekt služil kot sindikalni dom nekemu ljubljanskemu podjetju. Od devetdesetih let prejšnjega stoletja je koča samevala in propadala. Ko je sredi prejšnjega desetletja upravljanje objekta prevzela Agrarna skupnost Bohinjska Bistrica, je bil le-ta zanemarjen in neurejen, zato so njihovi člani odločili pljunili v roke in se lotiti obnove. V nekaj letih so zamenjali streho, obnovili sirarski del objekta s kotlom in zorilnico sira, na novo uredili kuhinjo in kopalnico, zgradili pokrito verando, uredili skupna ležišča, itd. V letu 2009 je na planini ponovno stekla planšarska dejavnost, leto kasneje pa je zaživelo tudi sirarstvo, s čimer sirarna na planini Zadnji Vogel ponovno služi svojemu prvotnemu namenu.

Danes je Sirarna Zadnji Vogel del Turistične sirarske poti, ki je nastala z željo združiti zanimivosti s področja kmetijstva in turizma. Sir se izdeluje iz surovega mleka, na tradicionalen način. Tako se iz visokogorske paše v mleko prenaša pečat narave, ki se odraža v skrivnostnih okusih končnega izdelka - gre za kombinacijo vpliva naravnega okolja ter sirarskega znanja, ki se prenaša iz roda v rod.

V Sirarni Zadnji Vogel vas pričakujeta sirar Janko in majerica Nina, ki vam z veseljem postrežeta z mladim sirom, skuto in kislim mlekom, pa tudi z domačimi koruznimi žganci, planšarskim narezkom in drugimi dobrotami.

Vse sirarske izdelke lahko tudi kupite in tako domače dobrote (pa tudi zgodbo s potepanja po bohinjskih planinah) delite še s prijatelji!

  vreme
     
Napoved (Boh. Bistrica):
   
           
     
Razmere na Voglu:
   
     
Temp. (Orlove glave): oC
Veter (Orlove glave): m/s
> več na Vogel.si <
   
 
  najem koče pozimi
     

Sirarno Zadnji Vogel lahko v času smučarske sezone tudi najamete!!
Najem koče v času smučarske sezone
Vse o najemu koče si preberite
> tukaj <

   
 
  facebook
         
 
  kontakt
      Za informacije in rezervacije nas pokličite na tel.:    
      040/226-257 Gašper
040/432-900 Tadej
   
      ali pa nam pišite na:    
      [email protected]